Gotowana marchewka na biegunkę.

Podobno karmienie dziecka gotowaną marchewką pomaga przy biegunce.

Próby weryfikacji mitu (11)

5.12.2012 przez Małgorzata Górska - Inny: bibliotekarz
potwierdzam

Stara dobra metoda. Obok kleiku ryżowego gotowana marchewka lub zupa marchwianka, zalecane są przy biegunce.

5.12.2012 przez Adam Oldfart - Inny: Farmaceuta
obalam

Nie. Pomaga za to gotowany ryż. Słyszałem też o odgazowanej Coca-coli podawanej łyżeczkami (informacja od pediatry) - oczywiście nie jest to specyfik wskazany dla małych dzieci.

Zależy też w jakim wieku dziecko. Jeśli niemowlak albo kilkuletnie to do lekarza, bo się może bardzo szybko odwodnić. Jeśli starsze - podawać płyny i elektrolity np. Gastrolit, a jeśli biegunka trwa dłużej - do lekarza.

6.12.2012 przez Damian Ziobro - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

działa p. zapalnie i zapobiega odwodnieniu a dodatkowo na dużo minerałow

6.12.2012 przez Amelia Prorok - Inny: Interesuję się medycyną od wielu lat
potwierdzam

tak nie tylko pomaga ją zatrzymać ale również pomaga uzupełnić elektrolity które człowiek traci przy biegunce

10.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

W leczeniu biegunki ważna jest dieta. Początkowo należy unikać surowych soków, surowych warzyw i owoców; realimentację, czyli powrót do odżywiania doustnego, najlepiej rozpoczynać od kleiku ryżowego, korzystnie działa gotowana marchewka („marchwianka”). Obecnie zalecana jest szybka realimentacja, czyli szybki powrót do diety stosowanej przed wystąpieniem biegunki.

12.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

Gotowana marchewka z ryżem jest często zalecana przez lekarzy w wypadku ostrych biegunek jako pożywne i lekkostrawne danie

19.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

dieta bogata w ryż, gotowaną marchew, budynie zmniejszają dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, ponieważ chłonną wodę.

22.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Biegunka może zostać zwalczona za pomocą zwykłej marchwi.

Kilo marchwi obieramy i drobno kroimy. Następnie wsypujemy do małego garnka i zalewamy litrem wody. Gotujemy tak długo, aż marchew będzie miękka. W razie potrzeby, w trakcie gotowania dolewamy wody (całość nie może być zbyt gęsta).

Po zagotowaniu marchew wraz z wodą miksujemy i tak przygotowaną papkę spożywamy

23.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Gotowana marchewka, gotowane jabłko i banany zawierają pektyny (frakcja błonnika) które wiążąc wodę w przewodzie pokarmowym zmniejszają dolegliwości.

26.12.2012 przez szajajaba - Inny: Oligofrenopedagog, edukator zdrowia
potwierdzam

Tak, ponieważ gotowana marchewka ma właściwości zatwardzające. Podobnie, jak gotowany ryż.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: lekarski
potwierdzam

W okresie biegunki szczególnie korzystne działanie wykazuje gotowana marchew (lub marchwianka), gotowane jabłko/mus jabłkowy i banany. Zawierają one pektyny (frakcja błonnika rozpuszczalnego w wodzie), które wchłaniając część wody, łagodzą objawy biegunki. Ponadto banany są bardzo dobrym źródłem potasu, który jest tracony w znacznych ilościach w czasie biegunki.

9.04.2013 przez Ernest Piotr Kuchar - Lekarz: Dr n. med.
potwierdzam

Zupa z marchwi czyli marchwianka jest tradycyjnym domowym środkiem spożywczym stosowanym w ostrej biegunce. Zrezygnowano ze stosowanej niegdyś "pauzy wodnej". Obecnie zalecana jest szybka realimentacja, czyli powrót do karmienia dziecka - nawet w biegunce zawsze coś się wchłonie. Jak ładnie napisał Marcin: " W leczeniu biegunki ważna jest dieta. Początkowo należy unikać surowych soków, surowych warzyw i owoców; realimentację, czyli powrót do odżywiania doustnego, najlepiej rozpoczynać od kleiku ryżowego, korzystnie działa gotowana marchewka („marchwianka”)"

Właściwości marchwinki wynikają z pektyn. Jak to ujęła Klaudia: " Gotowana marchewka, gotowane jabłko i banany zawierają pektyny (frakcja błonnika) które wiążąc wodę w przewodzie pokarmowym zmniejszają dolegliwości" i Tomasz: "W okresie biegunki szczególnie korzystne działanie wykazuje gotowana marchew (lub marchwianka), gotowane jabłko/mus jabłkowy i banany. Zawierają one pektyny (frakcja błonnika rozpuszczalnego w wodzie), które wchłaniając część wody, łagodzą objawy biegunki. Ponadto banany są bardzo dobrym źródłem potasu, który jest tracony w znacznych ilościach w czasie biegunki". 

Co ciekawe znalazłem publikacje na temat marchwianki.

Zainteresownych odsyłam:

J Pediatr. 1950 Jun;36(6):742-5.

Carrot soup in the treatment of infantile diarrhea.

SELANDER P.

Indian J Pediatr. 1955 Nov;22(94):244-6.

Preliminary observations on the treatment of diarrhoea in children with carrot soup.

http://thedoctorasky.blogspot.com/2012/03/diarrhea-treating-with-carrot-soup.html

http://www.herbalmedicineguide.com/carrot.html

http://www.bookmydoctor.com/health-tips/carrot-soup-effective-for-diarrhea-76.html