Mielone siemię lniane jest szkodliwe

Podobno maceracja mielonych nasion lnu zimną wodą prowadzi do syntezy cyjanowodoru,co może powodować zatrucia.

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (13)

27.11.2012 przez Milena Krysiak - Inny: Ratownik Medyczny
obalam

Jeśli jest zalane gorącą wodą to staje się zupełnie nieszkodliwe.

28.11.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Siemię lniane zawiera substancje cyjanogenne, czyli takie, które mogą przekształcić się w cyjanowodór (kwas pruski, chem. HCN). Cyjanogeneza nie zachodzi, jeśli zmielone nasiona zalejemy gorącą wodą, lub gdy je zagotujemy w wodzie, ponieważ enzym aktywujący przemiany jest białkiem, i jak każde białko w wysokiej temperaturze ulega denaturacji i traci swoje właściwości. zalanie zmielonego siemienia wodą chłodną lub zimną przyspieszy cyjanogenezę. Zalanie całego (nie zmielonego) siemienia zimną wodą nie powoduje cyjanogenezy, ponieważ – jak już wcześniej napisałam – w nienaruszonym ziarnie glikozydy nie mają kontaktu z enzymami. Dlatego spożycie śluzów powstałych w wyniku zalania zimną wodą całego siemienia nie powoduje powstania cyjanowodoru.

30.11.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

W 1996 roku odbyło się Ogólnopolskie Sympozjum nt. Medycyny Naturalnej. Oto co o siemieniu lnianym napisali mgr inż. Marek Gułajski ze Szkoły Zdrowego Życia w Poznaniu i prof. dr hab. med. Paulin Moszczyński z Międzynarodowego Instytutu Medycyny Uniwersalistycznej w Warszawie:

Siemię lniane – bogate źródło lecytyny i bio-oleju (chociaż nie tylko). Lecytyna-fosfolipid:

odgrywa poważną rolę w regulacji cholesterolu w ustroju,

odpowiedzialna jest za transport tłuszczów oraz cholesterolu z krwi,

dzięki lecytynie wzrasta ilość kwasów żółciowych otrzymywanych z cholesterolu i w ten sposób redukuje się wzrost cholesterolu we krwi i niedobór lecytyny,

prowadzone badania wykazały, że podając cholesterol, można powodować choroby serca, ale podając równocześnie małe ilości lecytyny, zapobiega się tej chorobie,

lecytyna leczy arteriosklerozę, nawet gdy jest zaawansowana,

organizm potrafi sam odbudować – wytworzyć szybko potrzebne mu ilości lecytyny jeśli dostarczy się mu np. drożdży – źródła witamin z grupy B, a także choliny, lecytyny i magnezu (lecytyna wytwarzana jest głównie w wątrobie),

przekonano się, że lecytyna leczy lub nie dopuszcza do angin, a ponadto jest przydatna osobom starszym ze „sklerozą mózgu”.

Stwierdziwszy, że „olej lniany jest unikalnym bio-olejem, zawierającym kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 w idealnej proporcji” panowie informują: dodatek 1–2 łyżek oleju lnianego do potraw codziennie, powoduje obniżanie się cholesterolu we krwi. Zalecają też, by codziennie przed kolacją zjadać łyżeczkę zmielonego w młynku do kawy siemienia lnianego, co – niezależnie od wspomnianych już wartości zdrowotnych – ma duże znaczenie dla osób z nadwagą, bo wywołuje wrażenie sytości i w konsekwencji mniej się spożywa potraw w czasie posiłku.

2.12.2012 przez Irena - Inny: pasjonat
obalam

siemię lniane to samo zdrowie zwłaszcza jeśli ktoś ma problemy żołądkowe bądż z jelitami ,na czczo wypita jedna szklanka wcześniej zaparzonego lnu leczy szybko te dolegliwości polecam wszystkim,sama to stosuję

2.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Uwagę należy zwrócić jednak na formę w jakiej przyjmuje się siemię lniane. Najlepiej jeśli jest ono zmielone. Dzięki temu składniki w nim zawarte są łatwo dostępne dla organizmu. Olej lniany ponadto nie zawiera błonnika oraz fitoskładnikiów.

Związki cyjanowe

Podobnie jak wiele innych produktów naturalnych, siemię lniane stanowi źródło niewielkich dawek związków cyjanowych, szczególnie jeśli spożywa się je na surowo. Organizm ludzki jednak posiada zdolność neutralizacji pewnych dawek związków cyjanowych – 3 łyżeczki mielonego siemienia lnianego dziennie są zupełnie bezpieczne a równocześnie stanowią dawkę efektywną jeśli chodzi o korzystne działanie na zdrowie.

5.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
obalam

Siemię lniane ogólnie jest zdrowe a zalanie go gorącą wodą i pozostawienie do wystygnięcia uchroni nas przed możliwością wytworzenia się szkodliwych cyjanków

9.12.2012 przez Judyta Płonka - Student medycyny: wydział z sercem i wątrobą!
obalam

Nasiona lnu (podobnie jak i łodyga oraz liście) zawierają dwa związki cyjanogenne należące do grupy glikozydów nitrylowych (inaczej: nitrylozydów): linustatynę oraz neolinustatynę. Dopóki ziarno jest nienaruszone, związki te są stabilne i nie ulegają przemianom chemicznym. Dzieje się tak, ponieważ glikozydy i aktywujące je enzymy umieszczone są w różnych częściach ziarna i nie stykają się ze sobą. Dopiero w momencie pęknięcia łupiny i naruszenia struktury ziarna, następuje aktywacja enzymów, które rozpoczynają przemianę glikozydów w cyjanowodór. Proces ten nazywamy cyjanogenezą (produktami pośrednimi cyjanogenezy linustatyny i neolinustatyny są: linamaryna oraz lotaustralina).

Cyjanogeneza nie zachodzi, jeśli zmielone nasiona zalejemy gorącą wodą, lub gdy je zagotujemy w wodzie, ponieważ enzym aktywujący przemiany jest białkiem, i jak każde białko w wysokiej temperaturze ulega denaturacji i traci swoje właściwości.

Ponad to organizm radzi sobie z małymi dawkami związków cyjanopochodnych, wiec dawka ok 3 łyżeczek mielonego siemienia nie jest szkodliwa.

16.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Nigdy nie należy zalewać świeżo zmielonego siemienia zimną wodą – gdyż wytwarzają się niebezpieczne substancje cyjanogenne, które są szkodliwe dla naszego organizmu

yjanowodór jest bardzo silną trucizną. Przyjmuje się, że dawka 1 mg kwasu pruskiego na 1 kg masy ciała człowieka grozi ciężkim zatruciem lub śmiercią (LD50 = 1,5 mg na/kg masy ciała). W związku z tym wiele oficjalnych źródeł przestrzega przed spożywaniem siemienia lnianego mielonego samemu na świeżo.

Nasiona lnu (podobnie jak i łodyga oraz liście) zawierają dwa związki cyjanogenne należące do grupy glikozydów nitrylowych (inaczej: nitrylozydów): linustatynę oraz neolinustatynę. Dopóki ziarno jest nienaruszone, związki te są stabilne i nie ulegają przemianom chemicznym. Dzieje się tak, ponieważ glikozydy i aktywujące je enzymy umieszczone są w różnych częściach ziarna i nie stykają się ze sobą. Dopiero w momencie pęknięcia łupiny i naruszenia struktury ziarna, następuje aktywacja enzymów, które rozpoczynają przemianę glikozydów w cyjanowodór. Proces ten nazywamy cyjanogenezą (produktami pośrednimi cyjanogenezy linustatyny i neolinustatyny są: linamaryna oraz lotaustralina).

Cyjanogeneza nie zachodzi, jeśli zmielone nasiona zalejemy gorącą wodą, lub gdy je zagotujemy w wodzie, ponieważ enzym aktywujący przemiany jest białkiem, i jak każde białko w wysokiej temperaturze ulega denaturacji i traci swoje właściwości.

Przeciwnie: zalanie zmielonego siemienia wodą chłodną lub zimną przyspieszy cyjanogenezę (następuje hydroliza nitrylozydów).

Zalanie całego (nie zmielonego) siemienia zimną wodą nie powoduje cyjanogenezy, ponieważ – jak już wcześniej napisałam – w nienaruszonym ziarnie glikozydy nie mają kontaktu z enzymami. Dlatego spożycie śluzów powstałych w wyniku zalania zimną wodą całego siemienia nie powoduje powstania cyjanowodoru.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: lekarski
obalam

Siemię lniane zawiera substancje cyjanogenne, czyli takie, które mogą przekształcić się w cyjanowodór (kwas pruski, chem. HCN). Dr Budwig jednak przez 50 lat ordynowała swoim pacjentom duże dawki siemienia i oleju lnianego a jej pacjenci nie tylko nie ulegali zatruciom, a wręcz zdrowieli ze śmiertelnych chorób.

21.01.2013 przez Damian Ziobro - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
obalam

Związki cyjanowe

Podobnie jak wiele innych produktów naturalnych, siemię lniane stanowi źródło niewielkich dawek związków cyjanowych, szczególnie jeśli spożywa się je na surowo. Organizm ludzki jednak posiada zdolność neutralizacji pewnych dawek związków cyjanowych – 3 łyżeczki mielonego siemienia lnianego dziennie są zupełnie bezpieczne a równocześnie stanowią dawkę efektywną jeśli chodzi o korzystne działanie na zdrowie.

23.03.2013 przez Jerzy Zięba - Inny: Naturopatia
potwierdzam

Może być szkodliwe.... zależy JAK jest mielone. Jeśli w młynku do kawy to raczej będzie szkodliwe. Podczas mielenie w młynku, na ostrzach powstaje bardzo wysoka temperatura, która błyskawicznie doprowadza do utleniania się zawartych w lnie kwasów Omega 3. To powoduje powstanie wolnych rodników i zniszczenie wielu bardzo fajnych innych substancji zawartych w ziarnach lnu.

22.03.2014 przez Kaśka Ta Z Awki - Lekarz: Pomaga mi Lnię Lniane
potwierdzam

Poczytałam sobie i mam takie pytanie… czy jak zaleję siemię ciepłą lub gorącą wodą, a po chwili miksuję je blenderem to robię dobrze, czy źle? dodam, że od razu podczas miksowania robi się gęsty kisiel. Czyli można powiedzieć, odwrócona kolejność mielenia i zalewania gorącą wodą ;)

Później dodaję mus owocowy własnej roboty lub łyżeczkę miodu i takie coś jem. Ewentualnie miód i 2 łyżki jogurtu naturalnego.

Takie coś zjadam od kilku dni zaledwie, ale zamierzam jeść siemię systematycznie, bo ogólnie mam problemy z żołądkiem (w ub. roku zapalenie żołądka, do tego refluks).

Dołączone wideo:
5.05.2014 przez Karolina Taylor - Inny: gospodyni domowa
obalam

Moim zdaniem pytanie jest dość nieprecyzyjne i w zależności od tego jak na nie spojrzymy możemy dać odpowiedź tak albo i nie.

Tak, może być szkodliwe jeśli samodzielnie zmielimy siemię i nie zalejemy go wrzątkiem

Nie, nie jest szkodliwe, jeśli zachowamy te środki ostrożności.

Na marginesie siemię lniane po zmieleniu szybko traci wartości odżywcze, dlatego najlepiej samodzielnie je zmielić i spożyć wkrótce potem.